TÉMÁK, Kategóriák

Miért veszélyesek szívünkre a krónikus gyulladások?

574
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha kenyérszelés közben megvágjuk az ujjunkat, vagy rácsapjuk az ajtót, esetleg megégetjük forró kávévá a szájpadlásunkat, szervezetünk reagál erre.sziv1

A sérülésre adott reakció melegség, vörösség és érzékenység – azaz gyulladás. Ez nem a gyengeség jele: a gyulladás igen hatékony védelmi mechanizmus, amelyet az immunrendszer hoz működésbe, hogy mihamarabb kijavítsa a sérüléseket, és kitakarítsa a szervezetből az idegen anyagokat – kórokozókat, piszkot vagy mérgeket -, még mielőtt veszélyessé válnának.

A szervezetet érő minden „támadás” – akár egyszerű horzsolás vagy zúzódás, akár baktérium-vagy vírusfertőzés – kiváltja ezt a reakciót, amely bosszú évmilliók alatt fejlődött ki. Testünk védekező rendszerei már javában dolgoznak, mire észrevesszük a gyulladás jeleit: egy meleg, kipirosodott, érzékeny területet.

Nem látjuk azonban, mi zajlik odabent: a fertőzés ellen egész hadseregnyi makrofág, T-sejt és ölősejt (a fehérvérsejtek több különböző típusa) kebelezi be és pusztítja el a kórokozókat és az idegen anyagokat, miközben molekuláris „közlekedési rendőrök” osztagai irányítják az immunrendszer működését.

Mikor válnak veszélyessé a gyulladások?

A gyulladás mindig is része volt az ember gyógyulási folyamatának, ám ez a nagyszerű rendszer olykor túl jól működik, legalábbis a 21. századi ember számára. A problémát nem a rövid ideig tartó gyulladások okozzák, amelyek fertőzéseket küzdenek le, vagy egy-két nap alatt begyógyítják a borotválkozás közben ejtett kis sebet.

A veszélyt azok a gyulladások jelentik, amelyek végtelennek mutatkoznak. A krónikus gyulladás az immunrendszer válasza a túlsúlyosságra, az öregedésre, a mozgásszegény életmódra, a nem kielégítő higiéniára, az enyhe fertőzésekre és a stresszre, és azért ártalmas, mert megtámadja a sejteket, amelyeket pedig védelmeznie kellene. Ennek következtében a sejteket folyamatosan bombázzák az immunrendszer vegyületei.

A legújabb kutatási eredmények arra utalnak, hogy ezek a vegyületek segítenek az artériák falában megjelenő zsíros lerakódások, a plakkok képződésében. Ráadásul hatásukra a meglévő plakkok könnyebben felrepednek, és a bennük lévő anyagok a vérbe kerülve vérrögképződéshez vezethetnek.

A vérrögök azután elzárják a szívet tápláló artériákat, s emiatt elhalnak a szívizom egyes részei. A sok gyulladás a duplájára vagy akár a négyszeresére növelheti a szívbetegség kockázatát.

A kutatók már régóta tisztában vannak azzal, hogy a gyulladásoknak kulcsszerepük van olyan állapotok kialakulásában, mint az asztma, a sok-ízületi gyulladás, a sclerosis multiplex, valamint a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség.

A Brit Szívalapítvány nagyszabású klinikai vizsgálatokat rendelt meg azoknak a folyamatoknak a pontos megismerésére, amelyek a szervezet gyulladásos reakcióit váltják ki, és annak megállapítására, miként reagál a szervezet az erek károsodására.

Ma már folynak az ilyen irányú kutatások. A Harvard Egyetem orvosi karán nemrég befejezett vizsgálatokból kiderült, hogy a gyulladásokra jellemző egyik anyag, az immunrendszer termelte C-reaktív fehérje (CRP) jobban jelzi előre a szívbetegséget, mint a megemelkedett koleszterinszint. Ez, a vegyület segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiket szívroham veszélyeztet, noha a koleszterinszintjük normálisnak látszik.

574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]